Αρνητικές συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση

Αρνητικές συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση

Αρ. Πρωτ. 594321.02.2012

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Δυσάρεστες είναι οι συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην οποία προχώρησε το αρμόδιο Υπουργείο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η αύξηση από το 13% στο 23% έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και έχει ολέθριες επιπτώσεις στην εθνική μας οικονομία, στον τουρισμό, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, η αύξηση του ΦΠΑ οδήγησε σε μείωση της ζήτησης  κατά 15%. Το κόστος των τουριστικών πακέτων αυξήθηκε κατά 2%, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα στη «βαριά βιομηχανία» της χώρα μας.

Χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης έχουν υποστεί πλήγμα, καθώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τεράστια. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί, η ύφεση έχει διευρυνθεί και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών εστίασης κινδυνεύουν με κλείσιμο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ανεργία τόσο των επαγγελματιών του χώρου, όσο και χιλιάδων εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους. Σημειωτέον, ότι η Ιρλανδία μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 9%, ενώ η Γαλλία προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση από το 19,6% στο 5,5%, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η απασχόληση στον συγκεκριμένο κλάδο. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση και να προβεί σε μείωσή του, προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση στις επιχειρήσεις εστίασης, να τονωθεί η αγοραστική δύναμη και να μην οδηγηθούν χιλιάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και των αρνητικών επιπτώσεων από την αύξησή του;

Απάντηση Υπουργείου